Myopie
Steeds vaker zien we kinderen met een minsterkte in de winkel. Een minsterkte noemen we ook wel bijziendheid of myopie. Op zich is myopie makkelijk op te lossen met een bril. Met de mooie brillen van tegenwoordig vinden de meeste mensen het niet eens erg om met dit hulpmiddel weer scherp te kunnen zien.
Voor kinderen is er echter een bijkomend risico, zij hebben namelijk grote kans om op latere leeftijd ernstig slechtziend te worden of zelfs blind. Wil je dit risico voor jouw kind zoveel mogelijk reduceren zorg er dan voor dat ze veel buiten zijn en minder lang achtereen dichtbij kijken zoals op de mobieltjes. Een advies van het oogfonds is: na 20 minuten dichtbij kijken (tablet/mobiel/lezen) 20 seconden verder weg kijken en elke dat 2 uur buiten spelen.

Wat is myopie nu eigenlijk en hoe ontwikkelt myopie zich?
We noemen myopie ook wel bijziendheid. Bij myopie is het oog, in verhouding, te lang. Het beeld dat het oog binnenkomt valt daardoor niet precies op het netvlies maar ervoor. Dit zorgt voor een onscherp verte beeld. Je hebt dan een correctie nodig met een min sterkte.
Myopie ontwikkelt zich steeds vaker al op jonge leeftijd. Wanneer kinderen gaan groeien, worden ook de ogen groter. Het oog wordt met de jaren langer, waardoor de myopie kan toenemen. Myopie kan toenemen tot ongeveer 18 jaar.
Hoe kom je eraan (oorzaken) ?
Er zijn verschillende oorzaken die de kans op bijziendheid verhogen.
- Het is bewezen dat myopie grotendeels erfelijk bepaald is. Heb jij als ouder een min sterkte, dan is de kans groot dat jouw kind ook een minsterkte gaat ontwikkelen.
- Het ontstaan van myopie hangt ook af van de levensstijl. Veel lezen, maar ook veel achter beeldschermen, in de jonge kinderjaren draagt bij aan de ontwikkeling van myopie.
- Onze Aziatische bevolking komt bijziendheid veel voor.
Behandeling van Myopie.
De bijziendheid kun je corrigeren met een bril of contactlenzen. Op deze manier ziet je kind prima over dag. Bij kinderen met een hoge minsterkte is het belangrijk om de groei van de ogen te monitoren en zoveel mogelijk te remmen. Er zijn verschillende behandelmethoden die de groei remmen; nachtlenzen, druppelen met atropine en een bril met MiYOSMART glazen. Omdat elk kind anders is, wordt elke behandeling afgestemd om de situatie van het kind. Leeftijd, afkomst en levensstijl zijn factoren die mede bepalen welke behandeling geschikt is.
Gevolgen
Een hoge myopie (bijziendheid) vergroot de kans op een oogziektes. Een op de 3 kinderen met een hoge myope sterkte krijgt op latere leeftijd (na 40e jaar) te maken met een oogziekte, die een negatieve invloed heeft op het dagelijks leven. De meest voorkomende oogziekten als gevolg van hoge myopie zijn macula degeneratie, netvliesloslating en glaucoom.
Macula degeneratie
Zoals eerder geschreven wordt je oogbol bij myopie langer, hierdoor kan je netvlies dunner worden het de gele vlek (ook wel macula) weefsel verliezen. Als dit gebeurt spreken we van macula degeneratie, deze vorm veroorzaakt blijvende slechtziendheid.
Glaucoom
Bij deze oogziekte verminderen de zenuwvezels die naar de oogzenuw lopen. Deze oogziekte is een beetje een sluipmoordenaar van je zicht. In eerste instantie merk je hier niets van, maar na verloop van tijd hou je steeds minder zicht over.
Netvliesloslating
Deze oogziekte geeft vaak klachten van plotselinge slechtziendheid of het zien van flitsen of missen van deel gezichtsveld. Netvliesloslating moet je snel bij zijn en worden operatief behandeld. Als wij een netvliesloslating constateren verwijzen we je altijd met spoed door naar je huisarts en oogarts.
En Nu?
Het is belangrijk dat progressieve bijziendheid bij kinderen, als het kan, zoveel mogelijk afgeremd wordt. De kans dat iemand met een hoge min sterkte ernstige oogproblemen krijgt is groot. Er bestaat ook geen wondermiddel tegen bijziendheid, maar er zijn wel acties die je kunt doen als ouder om kinderen zoveel mogelijk te behoeden voor myopie. Tot het 20e levensjaar is het zeker belangrijk om na elke 20 minuten dichtbij te kijken, 20 seconden ver weg te kijken en elke dag minstens twee uur buiten te zijn. We noemen dit de zogenaamde 20-20-2 regel van het oogfonds.
Daarnaast is voorkomen in dit geval beter dan genezen en is het belangrijk om regelmatig de ogen te laten controleren. Wil je weten hoe het met jouw ogen is? Behoor je tot de risico groep van myopie? Maak dan een afspraak bij ons in de winkel.