MiYOSMART – de slimme behandeling van bijziendheid

Bijziendheid, oftewel myopie, is een wereldwijd groeiend probleem. Daarom heeft HOYA de MiYOSMART brillenglazen ontwikkeld. Deze innovatieve glazen kunnen toenemende progressieve myopie (bijziendheid) bij kinderen doeltreffend behandelen.  MiYOSMART brillenglazen zijn lichtgewicht, 100% veilig en bieden maximale UV-bescherming. Omdat ze eruit zien als een gewoon brillenglas waardoor de bril eruit ziet als een normale bril.

Zien! Oogmeetpraktijk is myopie expertise centrum en vertelt u graag meer over dit unieke brillenglas.

Wat is Myopie?

Myopie is een ander woord voor bijziendheid. Als je kind bijziend is dan ziet het in de verte wazig. Vaak zie je dan dat je kind de ogen samen knijpt om scherp te zien in de verte. Dat het zich moeilijk kan concentreren op school of dat het belemmert wordt bij het spelen. Als je kind bijziend is dan is de oogbol te lang of het hoornvlies te bol, waardoor het beeld voor het netvlies geprojecteerd wordt in plaats van op het netvlies. Hierdoor ziet je kind wazig in de verte.

Wij zien steeds meer bijziende kinderen, net als in de rest van de wereld. Doordat we steeds meer op korte afstand kijken passen onze ogen zich hier aan aan. Dit zien we niet alleen als gevolg van lezen, maar tegenwoordig brengen we ook steeds meer tijd door op onze telefoon en tablet. Daarnaast brengen de kinderen steeds minder tijd buiten door waardoor we steeds meer bijziende kinderen in onze maatschappij hebben.

Hoe eerder de bijziendheid ontstaat, des te groter het risico op een hoge bijziendheid op latere leeftijd. Als we tijdig de bijziendheid constateren bij je kind kan niet alleen het gezichtsvermogen gecorrigeerd worden, waardoor het nu scherp ziet. Maar kunnen we ook de toename van de bijziendheid remmen wat bijdraagt aan het gezichtsvermogen en de gezondheid van de ogen op latere leeftijd.

Wat zijn MiYOSMART Brillenglazen?

MiYOSMART Brillenglazen zijn door HOYA samen met de Hong Kong Polytechnic University ontwikkeld.  Hiervoor is een D.I.M.S. – technology ontwikkeld waarmee de bijziendheid doeltreffend kan worden behandeld. Bij de deelnemers aan het 2 jaar durende onderzoek voltooiden en MiYOSMART brillenglazen met D.I.M.S.-technology droegen, werd de toename van bijziendheid met gemiddeld 60% afgeremd.

Hoe werkt een MiYOSMart brillenglas?

Het wetenschappelijke onderzoek onderstreept dat de toename van bijziendheid wordt geremd door een zogenoemde constante myope defocus in combinatie met scherp zicht te bieden. Het MiYOSMART Brillenglas is een een brillenglas waarbij op de voorkant bijna 400 onzichtbare defocus segmenten zijn aangebracht. En in centrale deel van het brillenglas is de verte sterkte aangebracht. Door de combinatie myope defocus in heet glas in combinatie met de nodige versterkte, zie je kind scherp in de verte en wordt het ondertussen behandeld voor myopie. Het grote voordeel is dat je kind dus gewoon scherp ziet en overal aan kan deelnemen èn dat de ogen worden geremd in de groei. Zo zijn de MiYOSMART brillenglazen een kindvriendelijke, veilige en gemakkelijke behandeling voor Myopie.

Kan ik overal MiYOSMART glazen kopen?

Nee, een MiYOSMART glas is een behandeling voor bijziendheid bij jonge kinderen. De ogen van jonge kinderen moet je zuinig op zijn en de groei moet je nauwkeurig in de gaten houden. Daarom is specialistische kennis en apparatuur nodig om dit glas aan te meten maar ook om de ogen van je kind goed te beoordelen.

Zien! Oogmeetpratijk is als orthoptiepraktijk gespecialiseerd is in kinderogen en werkt nauw samen met de ziekenhuizen in de regio Eindhoven. Naast dat de ogen van je kind hiermee in de beste handen zijn, zijn we exclusief opgeleid voor het aanmeten van MiYOSMART glazen, omdat dit innovatieve glas vraag namelijk specialistische kennis.

Naast dat het glas specialistische kennis vraagt vind je bij ons ook de nodige apparatuur om ogen door te meten. Zo  maken wij bijvoorbeeld ook gebruik van een ‘IOL’ een apparaat dat de aslengte van een oog meet, zo meten we het effect van een behandeling, en kunnen we precies zien of en wanneer we moeten bijsturen. Op deze manier kunnen wij goed voor de ogen van jou kind zorgen.

Wat kosten MiYOSMART glazen?

MiYOSMART glazen kosten 199 euro per glas.  Afhankelijk van het soort zorgverzekering kun je misschien een deel vergoed krijgen. Hiervoor verwijzen we naar je zorgverzekeraar.

Gezonde kinderogen : wat kun je er zelf aan doen?

Naast allerlei innovatieve behandelingen kunnen kinderen zelf ook een actieve bijdrage leveren door de 20-20-2 regel te hanteren. Na elke 20 minuten dichtbij  kijken (lezen, computeren, gamen, tablet, smartphone) 20 seconden ver weg kijken. Daarnaast is het gezond om twee uur per dag buiten te zijn; buitenlicht is goed voor ogen.

Zo zie dat meerdere factoren invloed hebben op de ontwikkeling van het oog, dat geldt dus ook voor de mate waarin de stijging van de sterkte kan worden afgeremd. Dit is onder meer afhankelijk van de leeftijd, de vorm van het oog, de levensstijl, erfelijke aandoeningen en omgevingsfactoren. Omdat er verschillende behandelingen zijn voor het afremmen van de groei van de bijziendheid kunnen de resultaten verschillen per kind. Daarom kijken we altijd per kind wat de beste behandeling is om de groei te remmen.

Afspraak maken voor MiYOSMART glazen.

Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over myopie, de behandeling van myopie en de gezondheid van de ogen van jouw kind. We nodigen je van harte uit om een afspraak te maken of contact met ons op te nemen.