Laat ook de ogen van je kinderen controleren!

De start van het schooljaar is ook een goed moment om de ogen van de kinderen te laten meten :
1 op de 4 kinderen heeft (ongemerkt) problemen met het zien die invloed kunnen hebben op het leren en de prestaties op school.

 

Problemen met zien in de klas zijn gevarieerd

Deskundigen schatten dat 10 procent van de kleuters een zichtprobleem heeft dat voldoende is om het leren te beïnvloeden, en myopie (‘min-glazen’) of hypertropie (‘plus glazen’) en astigmatisme (‘cylinders’) zijn niet de enige oogproblemen.  Het komt ook relatief vaak voor dat de ogen niet optimaal samenwerken.

 

Houd een oogje op mogelijke symptomen

Kinderen met zichtproblemen zullen dit waarschijnlijk niet aan hun leraren en ouders vertellen omdat ze zich niet realiseren dat ze last hebben van hun ogen. Daarom is het van cruciaal belang voor ouders en leraren om bij de kinderen te letten op symptomen zoals:

  • Slecht leesbegrip
  • Langzaam om schoolwerk af te maken
  • Korte aandacht voor dichtbij werken en lezen
  • Nijging om te friemelen en weg te kijken van het werk
  • Frequente hoofdpijn
  • Nijging om één oog te bedekken
  • Frequent knipperen of wrijven in de ogen

 

Ongediagnosticeerde oogproblemen hebben invloed op de leerprestaties

Tot 80 procent van het leren dat kinderen doen is visueel (‘door hun ogen’) , dus het hebben van een on- of ondergediagnosticeerd en onbehandeld zichtprobleem kan invloed hebben hun opleiding, vertrouwen en sociaal vermogen. In tegenstelling tot volwassenen, kunnen kinderen niet altijd goed uitleggen wat er mis is.

Gelukkig is het echter een frustratie die goed verholpen kan worden met een uitgebreide oogonderzoek en correcte behandeling.

 

Uitgebreide oogonderzoeken gaan verder dan alleen controle op scherp zien

Als aanvulling op de screening bij de schoolarts of het consultatiebureau omvat een uitgebreid oogonderzoek ook het exact meten van de sterkte van de ogen en controle van de samenwerking van de ogen en een objectief advies.

Zien! Oogmeetpraktijk is er voor de ogen van u en uw kinderen en u kunt altijd contact opnemen voor aanvullende informatie en vragen!