Presbyopie

Wat is presbyopie?

Presbyopie (ouderdomsverziendheid) is het normale verlies van het vermogen om dichtbij scherp te kunnen zien als gevolg van de leeftijd.  De meeste mensen beginnen de effecten vanaf 40 jaar te merken bij het kijken op de telefoon of bij kleine lettertjes als het donkerder wordt.

Iedereen, dus ook u krijgt met presbyopie te maken, zelfs als je nog nooit een bril of contactlenzen hebt gedragen.  Ook mensen die en bril of contactlenzen dragen bijziend zijn, zullen merken dat het steeds moeilijker wordt om dichtbij te lezen.

Hoe ontstaat presbyopie?

De lens in het oog wordt minder flexibel als je ouder wordt waardoor het voor de ogen steeds moeilijker wordt om dichtbij te focussen. Dit merk je het eerst doordat het moeilijker is om dichtbij kleine lettertjes te lezen of als je in het duister of donker leest.

Hoe vaak komt het voor

Omdat iedereen vanaf 40 jaar minder goed dichtbij kan zien hebben veel mensen hier last van.  Omdat de bevolking steeds ouder wordt komt presbyopie ook steeds meer voor.   Ongeveer 30% van alle mensen heeft presbyopie, in Nederland ongeveer 5.4 miljoen mensen.  Wereldwijd zullen in 2020 ongeveer 2,1 miljard mensen last hebben van ouderdomsverziendheid.

Hoewel presbyopie een volkomen normale verandering is van de ogen als we ouder worden, vinden we het vaak een belangrijk moment, omdat het een teken is van veroudering dat onmogelijk is om te negeren en moeilijk te verbergen.

Symptomen

Wanneer u leesproblemen krijgt, moet u als u wilt lezen uw materialen (boeken, tijdschriften, menu’s, labels, enz. maar ook uw smartphone!) verder van uw ogen houden om ze duidelijker te zien en kunnen lezen.  Je merkt het nog beter als het niet meer helemaal licht is en de verlichting hoger moet zetten. Helaas worden de lettertjes als je ze verder weg houdt ook kleiner en is dit maar een tijdelijke oplossing.

Zelfs als je vindt dat je nog steeds goed dichtbij kan zien, kan presbyopie hoofdpijn en visuele vermoeidheid veroorzaken, waardoor dichtbij kijken en lezen minder comfortabel en vermoeiend zijn, zonder dat je je realiseert dat het om presbyopie gaat.

Oorzaken 

Presbyopie wordt veroorzaakt door een leeftijdsproces.  Dit verschilt van astigmatisme, bij- en verziendheid die gerelateerd zijn aan de vorm van de oogbol en veroorzaakt worden door genetische en omgevingsfactoren. Presbyopie wordt meestal veroorzaakt door een geleidelijke verdikking en verlies van flexibiliteit van de natuurlijke lens in je oog.

Deze leeftijdsgebonden veranderingen komen voor eiwitten in de lens, waardoor de lens geleidelijk moeilijker en minder elastisch wordt. Ouderdomsverwante veranderingen vinden ook plaats in de spiervezels rondom de lens. Met de verminderde elasticiteit van de lens wordt het dan steeds moeilijker om dichtbij te focussen.

Oplossing

Brillen met multifocale glazen zijn de meest populaire oplossing voor presbyopie voor de meeste mensen ouder dan 40 jaar.  Met deze glazen kunt u zowel veraf, dichtbij en op de tussenafstanden uitstekend zien, ongeachte welke sterkte u veraf nodig!

Een leesbril is een andere optie, die alleen makkelijk is als je lenzen draagt of geen sterke hebt om veraf goed te kunnen zien. Vaak wordt een leesbril alleen gedragen wanneer het nodig is om kleine voorwerpen en lettertjes duidelijker dichtbij te kunnen zien.