Lekker eten voor je ogen

Meer dan worteltjes!

Eet jij wat het beste is voor je ogen?  Er zijn veel meer lekkere dingen die heel goed zijn voor je ogen dan alleen worteltjes.  Onderstaand een helder overzicht van welke dingen echt goed zijn voor je ogen en die je ogen helpen beschermen tegen zichtbedreigende oogziektes

Citrusvruchten en bessen

Sinaasappels, grapefruits, citroenen en limoenen maar ook bessen bevatten veel vitamine C, dat kan helpen het risico op cataract en maculadegeneratie te verminderen. 

Peulvruchten

Peulvruchten zoals bonen, kapucijners en linzen zijn goede bronnen van bioflavonoïden en zink - en kunnen helpen om het netvlies te beschermen en het risico op ontwikkeling van maculadegeneratie en cataract te verkleinen.

Noten

Pistachenoten, walnoten, amandelen, het maakt niet uit welke je het lekkerste vind : ze bevatten allemaal veel Omega-3 vetzuren en vitamine E die erg goed zijn voor de gezondheid van je ogen!

Bladgroenten
Oa. spinazie, boerenkool bevatten veel luteïne en zeaxanthine, pigmenten die kunnen helpen tegen de ontwikkeling van macula degeneratie en cataract.  Broccoli, erwten en avocados bevatten ook veel van dit krachtige duo antioxidanten.

Volkoren granen

Granen met een lage glycemische index (GI) dragen bij aan verlaging van het risico of leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie. 

Zonnebloempitten

Help je ogen gezond en zonder ziektes te blijven door zonnebloempitten te snacken, een zeer goede bron van vitamine E en zink. 

Eieren

De vitaminen en voedingsstoffen in eieren, zoals luteïne en vitamine A (dat bescherming kan bieden tegen nachtblindheid en droge ogen), zijn goed voor de gezondheid en het functioneren van je ogen.

Gekleurde groenten en fruit

Aardbeien, pompoen, mais, wortelen, paprika nog veel meer groenten en fruit zijn uitstekende bronnen van vitamine A en C

Vis

Vette vis, zoals zalm, tonijn, sardientjes en makreel zijn rijk aan Omega-3 vetzuren, die kunnen helpen tegen droge ogen, maculadegeneratie en cataract.