Optische illusies : meer dan je ogen Zien!

Optische illusies : meer dan je ogen Zien!

Als je staart naar een  optische illusie kun je je afvragen : welke trucs halen mijn ogen uit?

Om goed te begrijpen hoe optische illusies werken, is het belangrijk om te begrijpen dat het visuele systeem uit meer dan alleen onze ogen is opgebouwd. In feite is het zo dat optische illusies niet de ogen bedriegen, maar juist onze hersenen misleiden.

Het visueel systeem bestaat uit veel bewegende delen

Terwijl je ogen een belangrijke rol spelen in het gezichtsvermogen, zijn ze slechts een onderdeel van een groter visueel systeem dat bestaat uit veel verschillende onderdelen zoals bijvoorbeeld de oogzenuw, het optische chiasma en de visuele cortex van de hersenen.

We zien als licht in onze ogen komt en gericht is op het netvlies. De cellen (staafjes en kegeltjes) in het netvlies zetten dit licht om in elektrische signalen die door de oogzenuw via het optisch chiasma naar de hersenen worden gebracht.  Deze visuele informatie wordt door de hersenen geïnterpreteerd zodat we een beeld in onze gedachten vormen.  Technisch gezien "zien" we dus met onze hersenen. Dit complex proces duurt slechts een tiende van een seconde!

Optische illusies maken gebruik van de snelkoppelingen in de hersenen

Zoals je je kunt voorstellen, krijgen onze ogen enorm veel visuele stimuli gedurende de dag. Om ervoor te zorgen dat onze hersenen niet overbelast worden met visuele informatie, gebruiken ze vaak snelkoppelingen, waarmee gaten worden ingevuld of een beeld wordt gecreëerd op basis van ervaringen uit het verleden.

Vaak werken deze snelkoppelingen erg goed voor merken we er niks van. De uitzondering op deze regel is als we naar een optische illusie kijken. Optische illusies profiteren van deze snelkoppelingen en houden onze hersenen voor de gek zodat onze waarneming van een beeld niet noodzakelijkerwijs overeen komt met de werkelijkheid. Optische illusies kunnen ons te misleiden, maar in werkelijkheid  onthullen ze ook veel over hoe ons visuele systeem werkt.

 

Hoe werken optische illusies?

 

Laat uw ogen u niet misleiden!

Het is gemakkelijk om voor de gek te worden gehouden door optische illusies maar Zien! Oogmeetpraktijk zorgt ervoor dat wij nooit door uw ogen misleid worden! Door regelmatige oogcontrole door uw optometrist bent u verzekerd van goed zicht met gezonde ogen, maar ook eventuele problemen aan uw ogen kunnen in een vroeg stadium worden opgemerkt.  Als er iets is wat je vandaag heb geleerd van optische illusies, is dat de dingen vaak niet zijn zoals ze lijken. Hetzelfde geldt ook voor de gezondheid van uw ogen. Bel vandaag nog om een afspraak te maken zodat je zeker kunt zijn dat je ogen in topconditie zijn en blijven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *